17 października 2025 roku w Szkole Podstawowej nr 3 odbyły się wyjątkowe obchody „Światowego Dnia Owoców i Warzyw”. To kolorowe i pełne smaku wydarzenie miało na celu promowanie zdrowego stylu życia oraz uświadamianie uczniom, jak ważne są owoce i warzywa w codziennej diecie.
Tego dnia szkolny korytarz zamienił się w barwne stoisko pełne jabłek, bananów, winogron, ogórków, papryki i wielu innych smakołyków. Uczniowie mogli skosztować świeżych produktów oraz zdrowych przekąsek. Wydarzenie odbyło się pod hasłem „Szanujemy, nie marnujemy” nawołujące do nie marnowania żywności.
Szczególną wartość miało to, że wszystkie owoce i warzywa zostały sfinansowane z funduszy Samorządu Uczniowskiego. Dzięki zaangażowaniu uczniów i ich przedstawicieli, każdy mógł poczuć, że wspólnie tworzymy zdrową i świadomą społeczność szkolną. Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem a uśmiech nie schodził z twarzy uczestników. Mamy nadzieję, że takie inicjatywy będą kontynuowane, a zdrowe nawyki na stałe zagoszczą w naszych tornistrach i lunchboxach!
Należy podkreślić, iż duży wkład w tworzenie dekoracji mieli uczniowie klas I - III, a szczególnym zaangażowaniem wykazała się klasa IIA i IB, które wykonały owoce z papieru oraz klasa IID, która wykonała jeże z gruszek i winogron.
Wszystkim serdecznie dziękujemy.
Koordynatorzy akcji: Barbara Nowak-Dudek i Anna Jakubik
Organizatorzy: Zespół Wychowawczy Szkoły i Samorząd Uczniowski